Редактор: Александър Дечевe-mail: [email protected]Вицепремиерът Томислав Дончев направи обстоен коментар и отговори на

...
Редактор: Александър Дечевe-mail: alexander_dechev_petel.bg@abv.bgВицепремиерът Томислав Дончев направи обстоен коментар и отговори на
Коментари Харесай

Томислав Дончев: За по-малко от 48 часа 175 фирми кандидатстваха за 60/40. Не знаем колко ще продължи кризата

Редактор: Александър Дечев

e-mail: [email protected]

Вицепремиерът Томислав Дончев направи обширен коментар и отговори на доста зрителски въпроси в студиото на БТВ към икономическата рецесия, прездизвикана от пандемията от ковид и взетите ограничения по отношение на него.

" Живеем в тежки времена, уповавам се да не идват по-тежки, въпреки че от стопанска позиция има индикации за това. Държавата ще се опита да помогне на всички. Моля да не забравяте, че всекидневно страната разпределя към 40 % от Брутният вътрешен продукт. Няма по какъв начин с тези 40 %, които на всичкото от горната страна под натиска на рецесията могат и да паднат, тя не е в положение да покрие всичко до останалите 100 %. Анализаторите от време на време имат спорни оценки. Според оптимистите годината ще завършщи, нагледно казано, без напредък, или с лека криза. За страдание има и катастрофични прогнози - загуба от над 10 % от Брутният вътрешен продукт, което за жалост значи стопанска злополука ", сподели Дончев.

" В момента може да се гадае единствено какъв ще бъде броят на безработните след 1-2-3 седмици. Ние имаме разнообразни категории хора, които са наранени. Едните са от тези бизнеси, които са директно наранени от карантинните мероприятия, т.е. ресторант примерно, който не може да работи. По-сложната е обстановката с фабричните служащи, които работят във заводи, изнасящи на открито. Щом поръчките са секнали, те в случай че не са съумели да се преориентират и да създават нещо друго, както някои към този момент направиха, там нещата ще се оправят, когато се възвърне търсенето. Зависи по кое време веригите на доставка ще се активизират, навържат отначало, по кое време ще се върне доверието. Дори обществените психолози не могат да отговорят на въпроса след края на карантинните мероприятия, дай Боже да са по-скоро, какво ще вършат хората. Дали ще има един развой на разграничаване, на отвод от пътешестване, отвод от потрбеление, или в един миг, тези които имат пари, доколкото имат пари, ще потребляват ", сподели още той.

На въпрос какво да вършат хората, които са безработни, нямат право на обезщетение и нямат право на никакъв приход, той отговори: " Единственото, което да могат да създадат, е да кандидатдстват за обществено подкрепяне. Това е различен тип помощ, там сумите са по-малки, само че те биха имали опция да употребяват такова подкрепяне до една година, мисля, че е. Ако обещано лице няма задоволително стаж, лицето има опция от обществено подкрепяне. Към момента за лицата в неплатен отпуск единственото, което е планувано като мероприятие, е те да могат да употребяват безлихвен заем. Той не е безплатна помощ, само че е някакъв тип поддръжка. Тези ограничения, които бяха създадени за няколко дни, опитваме се да ги обогатим, да прибавим към тях други ограничения. Нека да сканираме обстановката - този, който бъде скъсен, той има право в едногодишен интервал да получава помощ за безработица. Този, който работодателят реши, че ще преодолее този интервал от месец и половина-два и по-късно ще възвърне работата - дали на ресторант, или друго, може да се възползва, в случай че желае, то не е наложително, да се възползва от схемата 60/40. За по-малко от 48 часа имаме 175 компании, които са кандидатствали. Дори прогнозата да е те да са 8 %, това са не хиляди, а десетки хиляди прредприятия. И няма логичност всяка компания да се възползва. Първо, има компании, които макар рецесията, означават напредък, тъй като примерно те шият или изготвят защитни дрехи или съоръжение. Имаме компании, за жалост, чиято активност няма по какъв начин да бъде възобновена, тъй като пазарът им по една или друга причина изчезна. Няма смисъл да аплайват за схемата 60/40, те би трябвало да мислят за различен бизнес. Той е за тези, които смятат, че техният бизнес има бъдеще и те би трябвало да преодолеят тези един, два или три сложни месеца - да ги преодолеят благодарение на държавната и след това да продължат ", добави той.

" Държавата не може да заплати всичко, това не е недостиг на благотворителност, а просто страната има отговорността да ръководи парите на всички. Ние не знаем какъв брой ще е дълъг този развой. Ако сме тръгнали да вземем за пример на поход за 10 дни не би трябвало всички муниции от храна да ги изразходваме още на втория ден. Ние не знаем още.

Държавата в това време би трябвало да е способна да изплаща пенсии, тъй като пенсионерите са безусловно беззащитни. Държавата в това време ще би трябвало да продължи да оказва помощ на хората, които са останали безработни ", добави той.

Дончев бе безапелационен, че компаниите нямат право да принуждават служащите си да излизат в неплатен отпуск и заради тази причина предстоят серия от инспекции от Инспекцията по труда.

PETEL.BG се дистанцира през цялото време от съобщаването като изключителна вест на броя на умряли остарели хора в Италия, Испания и други страни с огромен % възрастно население.

Засега няма никакви данни, които да демонстрират, че има някакво нарастване на междинната сезонна смъртност в нито една от страните, което да постанова тази статистика да се оповестява като изключителна вест.

Информирайте се от достоверни източници!

Не се подавайте на операции и на евентуални опити на измамници и политици да употребяват изключителната финсова рецесия за користни персонални цели.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила| Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР